Onderwijs
Het regulier onderwijsaanbod van De Breul bestaat uit de afdelingen mavo, havo, vwo en gymnasium. Dit onderwijsaanbod wordt aangevuld met de volgende stromen: het Technasium, het labonderwijs en VECON Businesschool.
Technasium
Vanaf dit schooljaar bieden we naast het reguliere vwo en het gymnasium ook een Technasium stroom aan. De kern van het Technasium op De Breul wordt gekarakteriseerd door het woord “GROEN”. Dit vanwege de groene omgeving waarin de school is gelokaliseerd. Dit is vertaald naar een onderwijskundige koers waarbij de projecten vooral gericht zijn op thema’s als duurzaamheid, vitaliteit en een gezonde leefomgeving. Leerlingen werken in en buiten de school aan probleemstellingen uit de echte wereld, die door bedrijven en organisaties de school worden ingebracht. Denk aan organisaties van buiten de school zoals het Utrechts Landschap, WNF, de Gemeente Zeist maar ook bijvoorbeeld aan een particuliere cateraar. Binnen het Technasium is er veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden, waaronder sociale vaardigheden, waarbij samenwerking cruciaal is. Maar ook onderzoeks- en technische vaardigheden en het aanleren van denkstrategieën. Kernwoorden voor deze mooie onderwijsvorm zijn realistisch, creativiteit, nieuwsgierigheid, aanpakken en samenwerken.
In klas 1 tot en met 3 volg je het volledige Technasium programma. Met 4 uur per week een serieus vak. Daarna kun je overeenkomstig het kiezen van andere vakken in de bovenbouw het profielkeuzevak Onderzoeken en Ontwerpen, O&O, kiezen als je voor een Natuurstroom kiest. O&O is het eindexamenvak van de Technasiumstroom, en deze wordt afgesloten met een schoolexamen.
Meer informatie over het Technasium vind u op de website van Stichting Technasium.
Gymnasium
Als leerlingen in de brugklas kiezen voor het gymnasium, blijven zij tot en met de derde klas op het gymnasium. Gymnasiumleerlingen krijgen net zoveel lessen als andere vwo-leerlingen en doen dus meer in dezelfde tijd. In de eerste klas krijgen leerlingen Latijn, in de tweede klas komt er Grieks bij. Ook bij andere vakken wordt dieper op de stof ingegaan. Kiezen voor het gymnasium is leren om het maximale uit jezelf te halen.
Op het gymnasium is er veel aandacht voor debatteren, filosofie en Antieke cultuur en krijgen leerlingen veel extra activiteiten en excursies. Leerlingen van De Breul doen mee aan landelijke wedstrijden als de Taalkunde Olympiade en in de vijfde klas reizen ze naar Rome. Elk jaar organiseren we de Gymnasiumdag voor alle gymnasiumleerlingen van klas 1 tot en met 6.
Labonderwijs
Dit schooljaar krijgen alle brugklassen labonderwijs. Per periode volgt een leerling een blokuur (100 minuten) per week labonderwijs in één van de drie labs. In de labs werken leerlingen aan projecten waarin we zoveel mogelijk praktijk-opdrachten geven. De leerlingen hebben een grote mate van keuzevrijheid welke opdrachten ze willen oppakken en hoe ze die vervolgens uitwerken. Op deze manier ontdekken en ontwikkelen leerlingen hun talent op de drie gebieden, waardoor ze een gefundeerde keuze kunnen maken voor hun profiel in de bovenbouw.
De labs:
- Ondernemerslab: projectopdrachten gericht op ondernemen. Bijvoorbeeld: hoe organiseer je een inzameling voor een goed doel? Wat komt daar allemaal bij kijken?
- Techlab: projectopdrachten met een overkoepelend thema gericht op de betatechniek en ICT vaardigheden.
- Kunstlab: projectmatige aanpak van creatieve opdrachten waarin verschillende kunstdisciplines een rol spelen.
VECON Business School
Komend jaar starten we in de bovenbouw van de havo met de VECON Business School. Leerlingen die de vakken in het profiel Economie en Maatschappij economie en bedrijfseconomie kiezen, kunnen zich aanmelden voor de Business School. Zij volgen dan extra lessen waarin aandacht wordt besteed aan (bedrijfs)economische processen. Bijvoorbeeld een business game, boekhouden en gastlessen van ondernemers. We zijn voornemens om dit programma vanaf 2021 ook te starten op het vwo.
Havistencompetent
De Breul neemt deel aan het samenwerkingsverband van Stichting Havisten Competent. De haco-scholen bieden een programma waarmee havisten zich beter kunnen voorbereiden op de overstap naar het hbo. Centraal in dat programma staat het werken aan competenties die de leerlingen nodig hebben in de tweede fase van het voortgezet onderwijs en het hbo. Het gaat dan om:
- Het ontwikkelen van het eigen leerproces
- Een beroepshouding ontwikkelen
- Informatievaardigheden ontwikkelen
- Probleemoplossend werken
- Samenwerken
Het programma wordt doorlopen in klas 2 tot en met klas 5. Sinds 2016 hebben we het predicaat Excellent!!
Meer informatie over het haco-programma is te vinden in het downloadcentrum.
Excellentieprogramma
De Breul wil een school zijn waar leerlingen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen en indien leerlingen dat wensen excellentieprogramma’s te volgen. Dat kan op cognitief, sportief, cultureel of sociaal gebied.
In de onderbouw gaat het vooral om ontdekken van je talenten. In de bovenbouw kunnen leerlingen een extra examenvak volgen, maar ook een apart diploma of certificaat behalen. Voor de moderne vreemde talen is er het Cambridge programma, voor Duits het excellentieprogramma Goethe en het internationaliseringsproject Erasmus.
Meer informatie over de excellentieprogramma’s en het Erasmusproject is te vinden in het downloadcentrum.
U-Talent
De Breul is een partnerschool van U-Talent, het bètanetwerk van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. U-Talent biedt havo- en vwo-leerlingen unieke mogelijkheden om zich te verdiepen en te verrijken. Leerlingen komen naar de Universiteit Utrecht of de Hogeschool Utrecht voor activiteiten die hen vergezichten en toepassingen laten zien van de bètavakken. Er zijn activiteiten voor leerlingen uit bijna alle leerjaren havo en vwo.
Lees meer op www.u-talent.nl
Lessentabel
In de onderbouw is het vakkenaanbod breed samengesteld. Bijzondere vakken zijn levensbeschouwelijke vorming, dramatische vorming en techniek. Daarnaast worden er in de onderbouw rekenlessen gegeven om voldoende rekenvaardigheid te oefenen. In de bovenbouw kent De Breul veel keuze-examenvakken. Naast het in alle scholen gebruikelijke aanbod worden op de mavo, de havo en het vwo twee kunstvakken extra aangeboden. Andere bijzondere keuzevakken zijn hier informatica, natuur, leven en technologie en wiskunde D. In bovenbouw havo en vwo wordt ook levensbeschouwelijke vorming aangeboden
Actief burgerschap
Tot voor kort was de maatschappelijke stage een verplicht onderdeel op het voortgezet onderwijs. Hoewel de verplichting is komen te vervallen heeft De Breul in alle afdelingen maatschappelijke stageactiviteiten behouden. Maatschappelijke stage past namelijk uitstekend binnen de visie van de school op actief burgerschap.
De organisatie van de maatschappelijke stage wordt verzorgd door de docenten: mevrouw G. (Gerda) Boekel en A. (Albert) Jens .
Er is veel informatie over dit onderwerp te vinden op de website:
www.samenlevenkunjeleren.nl. Meer informatie over actief burgerschap is te vinden in het downloadcentrum.
Digitalisering en ICT
ICT is niet meer weg te denken in onze maatschappij en zeker niet in het onderwijs. De overheid stimuleert het gepersonaliseerd leren en het gebruik van de ‘digital learning spaces’. Tevens is er een toenemende vraag vanuit docenten naar ICT-ondersteuning. Wij willen leerlingen zo goed mogelijk ondersteunen in hun persoonlijke leerproces. Wij stimuleren daarbij een onderzoekende houding en de wil tot samenwerken. Juist op deze punten zien wij de grote meerwaarde in het gebruik van ICT.
Dit heeft ertoe geleid dat wij vanaf schooljaar 2017/2018 in de brugklas zijn begonnen met het gefaseerd uitrollen van digitaal onderwijs en het gebruik van laptops in de klas. Vanaf schooljaar 2020-2021 gebruiken alle leerlingen op De Breul een laptop.
Alle leerlingen op De Breul hebben een Microsoft 365 account. In Magister kunnen cijfers, rooster en huiswerk worden inzien. Vanaf schooljaar 2020-2021 gaan we aan de slag met Magister.me, een nieuwe elektronische leeromgeving (ELO) die ons nog meer mogelijkheden biedt op het gebied differntatie en vak- & niveauoverstijgend leren.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in de schoolgids.
Mediatheek
De ruime mediatheek van De Breul is dagelijks geopend van 8:30 – 16:00 uur. Leerlingen en personeel kunnen er boeken en Dvd’s lenen, er staan 32 leerlingcomputers en er zijn voldoende werkplekken om zelfstandig te werken. Behalve Nederlandse boeken voor onder- en bovenbouw zijn er ook veel Franse, Engels en Duitse leesboeken op verschillende niveaus en studieboeken voor werkstukken.
De computers bevatten naast internet een aantal abonnementen op databanken zoals de Krantenbank, de Literom en de Uittrekselbank, die vooral in de bovenbouw veelvuldig gebruikt worden. Wie iets wil lenen of aan een computer wil werken heeft een schoolpas nodig. Deze wordt iedere twee jaar in september gratis uitgereikt. Inloggen mediatheekcatalogus
Aura Library
Sinds enkele jaren beschikt de mediatheek over een gratis app waarmee je de mediatheekcatalogus kunt raadplegen op je smartphone of tablet. Daarnaast kun je online boeken reserveren en verlengen. Ook kun je zien wat je hebt geleend en wanneer het moet worden ingeleverd en krijg je van ons een bericht wanneer je boek moet worden ingeleverd. Vanaf september 2017 is het gebruik van de Aura Library app verplicht. Een account wordt aangemaakt met een lenerscode en wachtwoord, deze ontvangen leerlingen op de eerste schooldag.
Waar kun je de app downloaden?
De iOS versie in de App Store van Apple en de Android versie in de Play Store van Google. Let wel dat je minimaal iOS 6 hebt of Android 4. Devices met een ouder operating system moeten eerst worden ge-update.
Aura Library app in de App Store
Aura Library app in Play Store
De App downloaden, daarna zoek je de school: Zeist – KSG De Breul – vervolgens registreren en dan naar de Aura Library van De Breul mediatheek.
Rapporten
Voor leerlingen wordt drie keer per jaar een rapportcijfer vastgesteld. Het rapportcijfer is een gemiddeld cijfer van alle toetsen, schriftelijke overhoringen, proefwerken, werkstukken enz. vanaf het begin van het schooljaar. De rapportcijfers, de inzet- of inzichtgegevens zijn in Magister vindbaar. Leerlingen en ouders kunnen ook op elk gewenst moment via hun inlogcode de cijferresultaten en rapportcijfers bekijken via Magister.
Bevorderingsnormen
Voor de bevorderingsnormen van alle afdelingen is te vinden in het downloadcentrum.
Aangepast bevorderingsbeleid 2019-2020 (coronatijd)
Vertrekpunt voor een aangepast bevorderingsbeleid door de ontstane situatie ten gevolge van het corona pandemie is het door de schoolleiding vastgestelde Bevorderingsbesluit d.d. 7 mei 2020. De aangepaste overgangsnormen worden aan het eind van dit schooljaar toegepast om leerlingen in kaart te brengen met als doel ze op de juiste plaats te zetten in het schooljaar 2020-2021.
Het aangepaste beleid is te vinden in het downloadcentrum en via deze link.
Examen- en schoolexamens
In het downloadcentrum zijn de volgende documenten te vinden:
- Examenreglement 2020-2021 (link)
- Programma van toetsing en afsluiting van de bovenbouwklassen (PTA’s en cohorten staan hieronder, maar staan ook in het downloadcentrum).
- Doorstroommogelijkheden met een mavo-diploma naar de havo.
- Doorstroommogelijkheden met een havo-diploma naar het atheneum.
- Informatie examentraining studiekring, zie deze link.
Lestijden
50 minuten | 45 minuten | ||
1e lesuur | 08:20 – 08:45 uur | 8.20 – 8.45 uur | |
2e lesuur | 08:45 – 09.35 uur | 8.45 – 9.30 uur | |
3e lesuur | 09:35 – 10:25 uur | 9.30 – 10.15 uur | |
Pauze | 10:25 – 10:45 uur | 10.15 – 10.35 uur | |
4e lesuur | 10:45 – 11:35 uur | 10.35 – 11.20 uur | |
5e lesuur | 11:35 – 12:25 uur | 11.20 – 12.05 uur | |
Pauze | 12:25 – 12:55 uur | 12.05 – 12.35 uur | |
6e lesuur | 12:55 – 13:45 uur | 12.35 – 13.20 uur | |
7e lesuur | 13:45 – 14:35 uur | 13.20 – 14.05 uur | |
8e lesuur | 14:35 – 15:25 uur | 14.05 – 14.50 uur | |
9e lesuur | 15:25 – 16:15 uur | 14.50 – 15.35 uur | |
10e lesuur | 16:15 – 17:05 uur | 15.35 – 16.20 uur |
Vakanties
Vakantierooster 2020-2021
Herfstvakantie | Zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober 2020 |
Kerstvakantie | Zaterdag 19 december 2020 t/m zondag 3 januari 2021 |
Krokusvakantie | Zaterdag 20 februari t/m zondag 28 februari 2021 |
Pasen | Vrijdag 2 april t/m maandag 5 april 2021 |
Meivakantie | Maandag 26 april t/m zondag 9 mei 2021 |
Hemelvaart | Donderdag 13 en vrijdag 14 mei 2021 |
Pinksteren | Maandag 24 mei 2021 |
Zomervakantie | Zaterdag 17 juli t/m zondag 29 augustus 2021 |
Extra vakantie of ander verzuim
De school is zeer terughoudend in het verlenen van extra verlof dat door ouders gevraagd wordt voor leerlingen ten behoeve van extra vakantie buiten de reguliere vakanties. Wij passen de regels toe die vastgelegd zijn in onze schoolgids conform de leerplichtwet. Voor verlof kunnen de ouders een schriftelijk verzoek in dienen bij de afdelingsassistent. Voor extra vakantiedagen moet dit met vermelding van de reden minstens twee weken voorafgaand aan de vakantie schriftelijk aangevraagd worden. Het verlof aanvragen van één dag voor een bijzondere gebeurtenis dient eveneens schriftelijk bij de afdelingsassistent aangevraagd te worden.
Voor meer informatie over “Protocol Luxe Verzuim” van de gemeente Zeist klik hier.