Technasium: voor de onderzoekende, creatieve leerling.

Voor brugklas havo/vwo en atheneum

Ben ik een onderzoekende, creatieve leerling die samenwerken leuk vindt?

Welkom op ons Technasium! Wij zijn er trots op dat De Breul sinds januari 2020 een van de 100 Technasiumscholen in Nederland is. De eerste lichting is gestart en onze leerlingen en wij zijn erg enthousiast over de manier van werken. Zo enthousiast dat we naast het Technasium voor het vwo ook een Technasium voor de havo starten starten! Je kunt dus kiezen voor de Technasiumklas op het atheneum en voor de Technasiumklas in de hv-brugklas!

Wat doe je nu precies op het Technasium?

De kern van het Technasium is het Onderzoeken en Ontwerpen. Zo heet het vak ook dat je krijgt. Nou ja, krijgt……. doet! Want dat is de manier van werken. Doen! Je krijgt een echte opdracht van een bedrijf of instantie van buiten de school die graag iets onderzocht wil hebben en die graag een oplossing of advies wil van jullie. Jullie onderzoeken in groepjes vraagstukken en problemen uit de echte wereld (beta technische wereld, zoek dat woord zelf maar even op de site www.technasium.nl) Jullie doen een onderzoek, maken een actieplan en voeren dit uit. (koken, timmeren, tekenen, digitaal vormgeven) De oplossingen presenteren jullie dan aan de opdrachtgever.

Voorbeelden van opdrachten

Onderzoeken en Ontwerpen, een vak dat je kunt kiezen in de bovenbouw als je ook van plan bent een technische richting te kiezen. Een vak dat je vier uur per week doet in de onderbouw. Deze lessen worden gegeven door docenten die daar speciaal voor zijn opgeleid. In elke periode krijg je een andere opdracht. Zo maken onze leerlingen dit jaar een actieplan voor het bestrijden van zwerfafval, ze bedenken en maken (en proeven) een gezonde snack en ontwerpen en maken een verticale tuin in school. En dat allemaal in opdracht van een echt bedrijf of overheidsinstelling

Een eigen werkplaats in school

We hebben een eigen ruimte, onze Technasium werkplaats. Dat lijkt niet eens op een gewoon lokaal. Je kunt daar al je goede ideeën uitwerken op verschillende manieren. Met de computer, met gereedschap, in de buitenruimte…Een manier van werken die in veel studies en beroepen hoog wordt gewaardeerd, doordat je veel onderzoeksvaardigheden op doet.

Voor jongens en meisjes!

Bij Technasium denken veel mensen aan techniek, beta, robots en computers. We merken dat daardoor in het land vaak wat meer jongens kiezen voor het Technasium. Maar je hoeft helemaal geen uitgesproken voorkeur te hebben voor die vakken, het Technasium raakt juíst ook veel andere vakken zoals aardrijkskunde, biologie en de creatieve vakken. Kijk ook maar bij de voorbeelden van de opdrachten hierboven. Het Technasium is dus voor iedereen interessant!

Kom je kijken?

Vind je het leuk om samen te werken, creatief te zijn, wil je weten hoe iets in elkaar steekt, hou je van organiseren, plannen en presenteren of vind je het leuk dit allemaal te leren? Want dat ga je doen! Kies dan voor het Technasium!

Meld je aan voor de workshopmiddag Technasium op 20 of 27 januari om 14.00 (vanaf 4 december).

En kijk en luister mee bij onze online voorlichting op 28 januari, 19.00. Een link naar de online voorlichting zal in januari op onze website worden geplaatst.